Júniusi várólista

Egy olyan könyvmolynak, mint nekem, a nyári szünet híre nem csupán a sok alvást és strandolást vetíti előre, hanem az olvasás ígéretét is magában hordozza. Év közben, bár mindig kapunk egy szép hosszú "kötelező olvasmányok" című listát, egyszerűen képtelenség, hogy a sok tanulás mellett valami olyasmit is olvassak, ami kikapcsol és elvarázsol egy másik világba, ahol nem kell foglalkoznom az aktuális problémáimmal. Nyáron viszont bepótolhatom ezt a közel kilenc hónapnyi kiesést.
Mivel ismerem magam, tudom, hogy képes vagyok végigfetrengeni a nyarat az ágyamban mindenféle aktivitás, mozgás és szellemi tevékenység nélkül, úgy gondoltam, elejét veszem a dolgoknak. Hogy idén elkerüljem ezt az orbitális nagy hibát, már előre felkészültem egy könyvlistával a júniusra.Samantha Vérant: Az én francia családom
Ez a szinte tündérmesébe illő önéletrajz folytatása a Hét levél Párizsból c. könyvnek. Az amerikai írónő regény formájában meséli el, hogyan vett élete száznyolcvan fokos fordulatot, mikor negyven év múltán újra felvette a kapcsolatot kamaszkori francia szerelmével, ami néhány hónap alatt megváltoztatta az életét. Az én francia családom-ban folytatja a történetét, immár Franciaországban, melyben leírja, hogyan alkalmazkodott az új ország új kultúrájához és szokásaihoz, milyen nehézsgekkel kellett megbirkóznia a családalapítás során.
Az első rész lebilincselt. Nagyon jó volt úgy olvasni egy mesébe illő történetet, hogy ez valóban megtörtént valakivel, reményt adva ezzel másoknak, hogy nekik is lehet ilyen szép történetük. Alig várom, hogy befejezhessem a második részt.

Vegyünk egy francia férfit két kamaszkorú gyerekkel, adjunk hozzá egy amerikai lányt, rázzuk jól össze, és voila! Az eredmény egy francia-amerikai család, amelyet a szeretet, a kommunikáció és a jó étel tart össze. 
Samantha alig várja, hogy Franciaországban új életet kezdjen újdonsült francia férjével és annak két gyerekével. Ám alighogy landol francia földön, szembesül azzal, hogy az élet az új hazában messze nem olyan rózsás, mint ahogy azt korábban elképzelte. Meg kell küzdenie a francia bürokráciával, a kamaszodó gyerekekkel, a magánnyal, a honvággyal, a nyelvi és kulturális botlásokkal. 
Samantha nem adja fel, hisz a francia álomban, amely egy szép napon valóra is válik, és hősnőnk megtanulja, hogyan lehet boldog választott hazájában. 
A számos ínycsiklandó francia receptet is felsorakoztató, szívet melengető történet ott kezdődik, ahol a Hét levél Párizsból véget ért.


Nicholas Sparks: Eltékozolt évek és Menedék
Karácsonykor kattantam rá Sparks könyveire. Mikor megtudtam, hogy a két kedvenc filmem, a Hosszú utazás és a Vissza hozzád az ő könyveinek filmadaptációi, rögtön neki is láttam beszerezni a könyveit - aminek nagy része a fa alatt bújt meg ajándékként. A Hosszú utazást és Az utolsó dalt már kivégeztem, és őszintén szólva, imádom a stílusát. Ahogy alakítja a történetszálakat és a kifejezésmódja már az első oldalakon elvarázsolt, de valójában csak most jutottam el odáig, hogy nyugodtan le tudjak ülni és el kezdjem olvasni a könyveket.

Eltékozolt évek
Wilson ​Lewis az átlagemberek hétköznapjait éli, míg egy nap el nem feledkezik egy fontos dátumról: házasságának huszonkilencedik évfordulójáról. Felesége megbántottságát látva rá kell döbbennie: házassága zátonyra futott, s ezért egyedül csak saját magát okolhatja. Felesége édesapjához, Noah Calhounhoz (A Szerelmünk lapjai főszereplőjéhez) fordul tanácsért, aki saját életét hozva fel példaként, megpróbálja rávezetni a helyes útra, hogyan teheti ismét meghitté házasságát. A feleségével eltöltött harminc év azonban túl hosszúnak bizonyul: Wilson már nem emlékszik, hogyan lehet egy nő szívét meghódítani. Apósát és három gyermekét maga mellett tudva próbál meg mindent, hogy megmentse házasságát és felülkerekedjen annak legnagyobb gátján: azon, hogy képtelen kimutatni végtelen szerelmét felesége iránt…. 

Menedék
Senki ​sem tudja, honnan, de egy nap gyönyörű nő érkezik Southportba, a tengerparti kisvárosba. A zárkózott fiatalasszony számára ez a hely többet jelent holmi átmeneti állomásnál. Katie-nek ez a városka valódi menedék. Szörnyű emlékek űzték idáig, és túlélése érdekében csak remélni tudja, ittléte titok marad. Legalább az előtt a bizonyos férfi előtt. Egyetlen módon lehet biztonságban: ha senkivel sem barátkozik, és főként senkit sem enged közel magához. Ám az önkéntes száműzetésbe vonult nő erre képtelen, és szép lassan megnyílik két ember felé: az egyik a mindig váratlanul, szinte a semmiből előbukkanó szomszédasszonya, Jo, akivel szoros barátságba kerül, a másik pedig Alex, a gyermekeit egyedül nevelő özvegyember. Ahogy Katie érzelmei a férfi iránt elmélyülnek, a múltját elsötétítő árnyak egyre közelebbről fenyegetik e törékeny boldogságot. Nicholas Sparks (Az utolsó dal, Tűzlovag) a legelemibb emberi érzelmeket helyezi előtérbe, ám ezúttal üzenete mindennél egyértelműbb: az élet viharaiban a szerelem az egyetlen valódi menedék.


J. K. Rowling: Harry Potter és a Titkok Kamrája
Szégyen, gyalázat, még nem olvastam a Harry Potter könyvsorozatot. Mentségemre szóljon, az összes filmet láttam már és véleményem szerint megunhatatlan. Pár hónapja viszont kedvet kaptam, hogy a könyveket is elolvassam. Az első részt még márciusban kipipáltam (ráadásul franciául), így a második rész kötelező eleme lett a júniusi listámnak.

A ​szemközti falon valami fénylett. Óvatosan közelebb mentek, s közben hunyorogva fürkészték a sötétséget. A lobogó fáklyák fényében egy felirat csillant meg. Valaki fél méter magas betűkkel ezt mázolta a két ablak között a falra: FELTÁRULT A TITKOK KAMRÁJA. AZ UTÓD ELLENSÉGEI RESZKESSENEK! 
Harry Potter varázslónak született, és jelenleg második tanévére készül a Roxfort Boszorkány-és Varázslóképző Szakiskolában. De már a szünidő sem telik eseménytelenül: egy nap különös szerzet , egy házimanó jelenik meg a Privet Drive-on, és közli Harryvel, hogy nagy veszély leselkedik rá, ha visszatér az iskolába. Harry a riválisa, Draco Malfoy mesterkedését sejti az üzenet mögött, és nem törődik a figyelmeztetéssel. Sőt, valójában el is feledkezik róla, ugyanis barátja, Ron egy repülő autón megszökteti a kibírhatatlan Dursley-éktől, s Harry a nyár további részét Weasley-éknél tölti. Ám a Roxfortba visszatérve hamarosan beigazolódik, hogy Dobby, a házimanó nem a levegőbe beszélt. Szörnyű dolgok vannak készülőben… 
A Kate Greenaway-díjjal kitüntetett Jim Kay pazar illusztrációkkal jeleníti meg J.K. Rowling varázslatos világát az immár klasszikus sorozat második kötetében.


Kass Morgan: 100 - A Kiválasztottak
A könyvből készült sorozatot egyik osztálytársam ajánlására kezdtem nézni és hamar meg is szerettem. Izgalmas, hogyan képzelik el, szerintem nagyon is reálisan, a jövőt. Bár volt a cselekménynek egy mozzanata, ami annyira lesokkolt - nem spoilerezek -, hogy inkább úgy döntöttem, nem folytatom. Ezután tudtam meg egyik barátnőmtől, hogy a sorozat a könyvön alapul, amiben nincs benne az a szereplő, aki annyira elkeserített a sorozatban. Ezért úgy gondoltam, elolvasom a könyvet.

Évszázadok ​óta senki sem lépett a Földre, egészen mostanáig. 
Pár száz éve egy háború lakhatatlanná tette a bolygót. Azok, akik túlélték a pusztítást, az űrbe menekültek, és egy hatalmas űrhajón kezdtek új életet. Az eltűnt civilizáció emlékei lassan a feledés homályába merülnek, de az emberek nem mondtak le a Földről. A hazatérést tervezgetik, bár nem tudják, mi vár rájuk odalenn. 
A kockázat óriási. Ezért 100 fiatalt – akiket a társadalom feláldozhatónak vél – indítanak el egy veszélyes küldetésre: újra kell gyarmatosítaniuk a bolygót. 
Clarke-ot árulás miatt ítélték el, Wells a szerelméért sodorta magát bajba. A vakmerő Bellamy önként tartott a kiválasztottakkal, Glass pedig egy merész akciót tervezve lép a Földre tartó űrkompra. Különböző sorsok, egy közös cél. Egy út, amely mindenki életét meg fogja változtatni. Földet éréskor egy hihetetlen világ tárul eléjük, melynek szépsége elragadó, ugyanakkor baljós is. A fiatalok még cipelik a múlt terhét, és félelem tépázza a szívüket, de harcolniuk kell a túlélésért. Ebben a kiélezett helyzetben az érzelmek is felfokozódnak: barátságok alakulnak, szerelmek szövődnek, és riválisok kerülnek szembe, miközben lassan kezdik kialakítani saját szabályaikat. Sosem akartak hősök lenni, mégis valószínűleg ők az emberiség utolsó reményei.
Nicola Yoon: Minden, minden
Most, miközben ezt a bejegyzést írom, jövök rá, hogy az összes könyv, ami felkerült a listára, valamilyen filmnek vagy sorozatnak köszönhetően ismertem meg. Ez nincs másként a Minden, minden esetében sem. Az elmúlt időben, ahányszor moziba mentünk, mindig láttam a film előzetesét és nagyon megtetszett. Ezért szeretném még a film megjelenése előtt elolvasni a könyvet. Mert mint tudjuk, általában a könyv jobb, mint a megfilmesített változat.

Nagyon ​ritka, de nagyon híres betegségben szenvedek. Gyakorlatilag az egész világra allergiás vagyok. Sosem lépek ki a házból. Már tizenhét éve. Csak anyu és az ápolónőm, Carla van itt velem. 
Aztán egy napon egy költöztető cég teherautója áll meg a szomszéd ház előtt. Kinézek az ablakomon, és akkor meglátom őt. Magas, vékony, és csak feketét visel – fekete a pólója, a nadrágja, az edzőcipője, sőt még a kötött sapkája is, ami alól egyáltalán nem lóg ki a haja. Észreveszi, hogy őt figyelem, és megakad rajtam a tekintete. Csak nézzük egymást. Olly a neve. 
Lehet, hogy nem lehet megjósolni a jövőt, de azért ezt-azt mégis meg lehet. Például nagyjából biztos vagyok benne, hogy bele fogok szeretni Ollyba. És szinte biztos, hogy annak katasztrófa lesz a vége.12 író: Kimondhatatlanul
Miközben az internetet böngésztem, hogy még milyen könyvek kerülhetnének fel a júniusi listámra, találtam rá a Kimondhatatlanulra. Ez a kötet 12 műből áll össze, tíz novellából és kettő képregényből, melyeket 12 olasz író írt. Mindannyian kaptak egy-egy érzelmet, melyről úgy kellett egy történetet írniuk, hogy a kulcsszó nem szerepelhetett benne, csak a címben. A könyvet egyenesen a 21. századi fiataloknak címezték. Alig várom, hogy elolvashassam, érdekesnek tűnik.


VÁGY. ​SZÉGYEN. FÉLÉNKSÉG. FÁJDALOM. SZERELEM. KÉTSÉGBEESÉS. FÉLELEM. ÖRÖM. BÁTORSÁG. BŰN. FÉLTÉKENYSÉG. GYŰLÖLET.
Vannak érzelmek, melyekről tizenéves korunkban nem szívesen beszélünk. Ezért néha jó lenne, ha ezeket valaki kimondaná helyettünk. Vagy legalábbis segítene megfogalmazni, mi mindent gondolhatunk az adott érzelemről. Jó lenne, ha valaki megosztaná velünk a tapasztalatait azokról a helyzetekről, amikor találkozott ezekkel. Ha segítene abban, hogy ne féljünk szavakba önteni az érzelmeinket.
Egy jó történet pedig – mint az már oly sokszor beigazolódott – az egyik legjobb segítség!
12 kortárs, nemzetközi szinten elismert olasz alkotó arra vállalkozott, hogy fiatal olvasóknak 12 érzelemről sztorizzon. Ám ezt úgy kellett megoldaniuk, hogy műveikben egyszer sem mondhatták ki az érzelmet jelentő kulcsszót, kizárólag a művek címében. Így született meg ez a 10 novellát és 2 képregényt tartalmazó antológia, amely 2015-ben rögtön megjelenése után bestsellerré vált Olaszországban. Egy ízig-vérig fiatalos, 21. századi olvasmány, melyet az emberi kapcsolatok, a korunkra jellemző élethelyzetek és az izgalmas történetek iránt érdeklődő tizenéveseknek ajánljuk!

John Green: Csillagainkban a hiba
Ez a könyv már egy ideje a polcomon hever, kiolvasatlanul. Már nem is emlékszem mikor kaptam a nagymamámtól, de biztos vagyok benne, hogy még a film megjelenése előtt. Azóta húzom, halasztom az elolvasását, de ennek most jött el az ideje! A filmen teljesen meghatódtam, szerintem nem lesz ez másként a könyvnél sem.

A rákellenes csodagyógyszer összezsugorítja a tumort, és biztosít még néhány évet Hazelnek, ám ő így is folyamatosan a végső stádiumban van, és a diagnózisában már megírták az élete utolsó fejezetét. De amikor a támaszcsoportban megjelenő, isteni Augustus Waters képében bekövetkezik a nem várt fordulat, Hazel történetét is át kell írni… 
„A csillagainkban a hiba” – John Green eddigi legambiciózusabb és legfájdalmasabb, mélyenszántó, vakmerő, pimasz és kíméletlen műve, lélegzetelállító felfedezőút az élet és a szerelem kacagtató, vérpezsdítő és tragikus birodalmában.

Paulo Coelho: Az alkimista és Vámos Miklós: Apák könyve
Ezt a két könyvet anyukám ajánlotta, amikor olvasnivaló után kutattam. Mivel én is legalább annyira szeretek olvasni, mint ő, nem is kételkedem abban, hogy tetszeni fog mindkét mű.

Az alkimista
Paulo Coelho 1988-ban megjelent regénye, Az alkimista minden idők legnagyobb könyvsikere az író hazájában, Brazíliában, ahol eddig közel kétszáz kiadásban látott napvilágot. A spanyol pásztorfiú története – jelképes zarándokútja – arra ösztönöz bennünket világnézetünktől függetlenül, hogy merjünk hinni álmainknak, vegyük kezünkbe sorsunk irányítását, találjuk meg elrejtett kincsünket, ami csak a miénk, s közelebb van hozzánk, mint gondolnánk. Ez a legendás mű úgy lett világsiker néhány év alatt negyven nyelven, sok-sok millió példányban, hogy irodalmi értékét is mindenütt elismerték.

Apák könyve
Az ​"Apák könyve" …családhistória is. Sok-sok apa vonul fel benne, ám nem mint Esterházynál „egynevűsítve”, hanem megannyi külön-külön történet külön-külön alakjaként. Tizenkét nemzedékről szól, tizenkét prizmán áttörve ugyannak a „nemzettségnek” (ugyanannak?) a históriája, a fejezetek sora mintegy háromszáz évnyi magyar történelmet, itteni sorsot, jelleget vesz elő s elő; az író fájlalja, hogy végződésével a könyv már nem az övé, holott ő maga is folytatódik, az élet is. 
Ami főleg izgatott: mitől regény itt a regény? Valóban a történelem írja e történetet, ez nagy hűség, s ennek áldoz-ajándékoz a nyelvezet is. S valóban elkapható a szál, a sodrata-jellege, és ekkor innen várjuk a fordulatokat. Nem a főszereplők „aktívumából”. Késélen alakítják s szenvedik el ők a dolgokat. Persze, történeti hitele van csaknem mindennek. De – az én mércém szerint – azért annyira jó regény ez, mert olyan, mintha kitalációs lenne. Persze, legyinthet valaki e mániámra: legyen a regény igenis minél inkább kitalációs hatású. Világos, hogy egy ilyen regényre elszánt írónak nagy büszkesége a historikus hitel. Ellenben megismétlem: a sikert az adja igazából, hogy a dolog, részleteiben is, jól van kitalálva. 
Nagyon nem akaródzna nekem Vámos regényét akár az apakönyvek sorába begyömöszölni, azaz helyét kisaccolni. A későbbi korok döntik el némely könyvek valódi jelentőségét, és Vámost népszerűségének tehertétele kétségkívül sokféleképp nyomja. Ha nem a magyarról lenne szó, akkor is így mondanám: nem igazán „normális” az erre-normás közfelfogás." (Tandori Dezső)

Ti olvastátok már ezeket a könyveket? Ha esetleg nem, csatlakozzatok hozzám!

2 megjegyzés:

 1. Hát, Édám! A kép gyönyörűszép lett, büszke vagyok rád! *o* ♥

  Nagyon örülök, hogy olyan könyveket szedtél össze, amelyek többségéről még egyáltalán nem hallottam, és nem is egy új taggal bővült a várólistám. Most már tényleg elolvasom a Hét levél Párizsból-t - minél többször emlegeted, annál jobban érdekel. :D Különösen megtetszett még a 12 írós könyv, és nem csak azért, mert kávés a borítója, az ajánlásod és a fülszöveg alapján elképesztően izgalmasnak és kreatívnak tűnik, szóval ezt mindenképpen elolvasom a közeljövőben.

  Nagyon szuper poszt lett, még sok-sok hasonlót kérünk! ;D
  (Ráadásul nagyon megihlettél, nem bánnád, ha ellopnám az ötletet? :3)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen Sára, tudtam, hogy te értékelni fogod, mondjuk a legjobbtól tanultam ;D *-*

   Örülök, hogy találtál új könyveket, remélem mind tetszeni fog. Azt hiszem, én is a Kimondhatatlanul-ra vagyok a legkíváncsibb, de már tényleg mindenképp olvasd el a Hét levél Párizsból-t is! ;)

   Készülök egy júliusi listával is, és alig várom, hogy elolvashassam a te posztodat is! ♥

   Törlés